Er is ondertussen een officiële DARA Quaich (vriendschapsschaal). Deze Quaich gebruikt men om o.a. St Ayles Skiffs te dopen met schotse Whisky. De whisky die gebruikt wordt om een St Ayles skiff te dopen met deze Quaich wordt in een houten nap gebrand.

Voor meer info over deze ceremonie neem contact met ons op.

Quaich

Drinken deed men in die 16e eeuw uit schelpen, maar omdat die vaak gebroken bleken als ze op het moment van onbedwingbare dorst uit de tasjes gehaald werden die voor op de kilts hingen, kwam er iemand op het lumineuze idee om een drinknap van hout te maken. De naam van het ding was een Quaich. Uitgesproken als het engelse “quake”, wat klinkt als kweejk.

Het komt voort uit het Keltische woord “cuach” wat drinkbeker betekent. Het schaaltje was dus gemaakt van hout en had twee handvatten, die al snel met houtsnijwerk werden versierd, zodat iedere Quaich ook een uniek exemplaar werd. Zo kon je altijd zien van wie hij was. De Quaich werd een voorwerp dat gebruikt werd voor een welkomst- en afscheidsdrankje en trad toe tot de Schotse traditie. Aan het eind van de zeventiende eeuw begon men metaal te gebruiken.

Ook de twee handvatten zaten er niet voor niets. Je moest de Quaich met twee handen vasthouden volgens de etiquette en zo je kon in ieder geval geen zwaard of dolk trekken. Quaichs behoren tot de Schotse geschiedenis en de traditionele Schotse cultuur. Nog steeds worden ze gebruikt bij huwelijken en dopen. Samen drinkt men op de onderlinge band, de vriendschap en het leven.